Isteni, omlós vörösboros marhapörkölt készült nálam pataki tálban, könnyű és légies burgonyafánk körettel. Igaz, hogy sokáig sül a sütőben, de ezt leszámítva nincs sok munka vele. Amíg a sütőben sül, bőven van idő burgonyafánkot készíteni, de természetesen főtt burgonyával vagy tésztával is kínálhatjuk. De akár friss kenyérrel is tökéletes. Mellé házi káposztasalátát is készítettem, aminek mindig nagy sikere van nálunk.
Desszertnek Sacher tortát kínáltam mellé 🙂
Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal
Hozzávalók 4-5 főre:
80 dkg marha comb (esetleg lapocka)
2 nagyobb fej vöröshagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
2 ek. zsír (vagy olaj)
3 ek. sűrített paradicsom
1,5 ek. cukor
2 db szegfűszeg
1 kicsi darabka fahéj
1 gerezd fokhagyma
4 mk. só
1/2 mk. őrölt bors
1 mk. őrölt kömény
2 dl minőségi száraz vörösbor
1,5 dl víz
A burgonyafánkhoz:
60 dkg burgonya
40 dkg liszt
só
8 dkg zsír (vagy vaj)
2 tojás
2 dkg élesztő
3 ek. víz
1 tk. só
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A szalonnát felcsíkozzuk és apróra felvágjuk. Felhevített serpenyőben, zsíron kisütjük. Kiszedjük a zsiradékból és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban aranyszínűre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a kb 2×2 cm-es kockákra vágott húst és megpirítjuk. Akkor jó, ha szép kérget kap. Ekkor a pataki tálba öntjük, majd rászórjuk a félretett sült szalonnát is. Alaposan megsózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.
Az üresen maradt serpenyőbe beletesszük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a cukrot a szegfűszeget, a fahéj darabokat, 1 dl vizet majd pár perc alatt összeforraljuk. Felöntjük a borral, pár percig együtt melegítjük, ezután kihalásszuk belőle a fahéj és szegfűszeg darabokat, mert ekkorra az íze már kellőképpen a szaftba főtt. A paradicsomos-vörösboros szaftot, a tálban várakozó húsra öntjük, még egyszer megsózzuk és megszórjuk őrölt köménnyel. (Ízlés szerint egy kis friss kakukkfüvet is tehetünk rá.)
Lefedjük, majd betesszük a sütőbe és 150 fokra bekapcsolva 2,5 órán át sütjük, majd a fedőt levéve még 30 percig sütjük 180-200 fokon, hogy a szaft kicsit besűrűsödjön.
Amíg a hús sül, elkészítjük a burgonyafánkot.
A burgonyafánkhoz a megpucolt burgonyát kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, jól szétterítjük és megvárjuk, míg langyosra hűl. Közben az élesztőt 3 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk és hagyjuk kicsit felfutni. Az áttört, kihűlt krumplira egyenletesen rászórjuk a lisztet, a sót és ráütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a zsírt (vagy vajat), és az egészet összedolgozzuk, és cipót formázunk belőle. Letakarva 50 percig kelni hagyjuk. A megkelt krumplis tésztát 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és 180 fokos bő olajban ropogósra és aranybarnára sütjük.
A pörköltet a burgonyafánkkal és káposzta salátával, vagy ízlés szerint más savanyúsággal kínáljuk.