A vörösboros marhapöriből maradt egy szép adag, de harmadjára már nem szívesen ettük volna meg eredeti formájában. Kidobni sajnáltam volna, lefagyasztani meg ilyen keveset nem érdemes, ezért kicsit befűszerezve, lángos tésztába töltöttem és megsütöttem. Az így készült maradék pörkölt hússal töltött lángos remek lett. Bátran ajánlom kipróbálásra nem csak marhából, hanem más húsból készült pörkölttel is.
Hússal töltött lángos
(A megmaradt marhapörkölt újrahasznosítása)
Hozzávalók 4 főre:
A lángostésztához:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 kk. cukor
4 púpozott ek. kefír (de lehet tejföl vagy joghurt is)
1 tk. só
A töltelékhez:
maradék pörkölthusi minimális szafttal (kb. 1 nagy merőkanálnyi) – nálam most marhából
1/2 csokor petrezselyem
1 duci gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz: (elhagyható)
tejföl
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk az élesztőt felfutni (kb. 15 perc).
A sót elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk az élesztős tejet és a kefirt. Alaposan kidagasztjuk, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben készítsük el a tölteléket.
A maradék hideg pörkölthusit egy éles késsel vágjuk fel apróra majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. (ha szükségesnek érezzük ízesítsük még sóval borssal)
Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk kb. 4-3mm vastagra. Négyzeteket vágunk belőle (10×10cm). Mindegyik négyzet közepre teszünk egy kanállal a töltelékből, megszórjuk reszelt sajttal, és feltekerjük. A 2 végét nedves kézzel összecsípjük. Konyharuhával letakarjuk, és még 15 percet hagyjuk pihenni.
Nem túl forró olajban fedő alatt szép világosra sütjük. (Fordítsuk meg félidőben, hogy mindenhol egyformán megsüljön.)
Papírtörlőre szedve hagyjuk, hogy az olaj lecsepegjen.
Ízlés szerint magában, vagy tejföllel kínáljuk.