Ebédre egy kiadós leves után, vagy friss zöldségekkel kínálva reggelire is tökéletes zabpelyhes lángos. Nálunk nagy sikere volt, fokhagymás kencével megkenve tejföllel és reszelt sajttal bőven megpakolva.
Zabpelyhes lángos
Hozzávalók 2 főre:
2 dl zabpehely
tej (amennyi éppen ellepi)
1 nagy tojás (L-es)
1 gerezd fokhagyma
só, bors
A sütéshez:
olaj vagy kókuszzsír
A tetejére: (ízlés szerint)
fokhagyma
tejföl
reszelt sajt
Elkészítés:
A zabpelyhet kávédarálóban (vagy késes aprítóban) apróra daráljuk. Felöntjük annyi tejjel, ami ellepi, majd fél órára félretesszük pihenni, az alatt szépen megszívja magát.
Ha felszívta a tejet, hozzákeverjük a tojást, a zúzott fokhagymát, pici sót, és ízlés szerint borsot.
Egy serpenyőben nagyon kevés olajat hevítünk, majd tenyérnyi lángosokat sütünk a masszából. Pár perc alatt szépen megsül, könnyen meg lehet fordítani, így mindkét oldala szép aranyszínűre sül.
Ha kisült a zabpelyhes lángos, zúzott fokhagymával, és tejföllel megkenjük, majd reszelt sajtot szórunk a tetejére.
Megjegyzés:
Magtejjel is elkészíthető, ebben az esetben nem csak glutén hanem laktózmentes is a lángosunk.