Igazán laktató leves készült nálunk ebédre. A zöldséges kelkáposztaleves, marhahúsgombócokkal remek választás akár a már megszokott frankfurti leves helyett. Utána egy finom palacsinta, bukta vagy kuglóf és kész is az ínycsiklandó ebéd.
Zöldséges kelkáposztaleves, marhahúsgombócokkal
Hozzávalók 4 főre:
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
só (ízlés szerint nálam 2 tk.)
2 kk. pirospaprika
fél fej kelkáposzta
bors
őrölt kömény
1 ek. liszt
1 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
A húsgombócokhoz:
40 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, bors
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, majd a felhevített olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, majd vékony csíkokra vágott sárgarépát, fehérrépát és összekeverjük. Lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk fűszerpaprikával, majd felöntjük vízzel és felforraljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és köménnyel és 1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Lassú tűzön főzzük tovább.
A húsgombóchoz a darált húst elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával és sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel kisebb golyókat formázunk belőle, és óvatosan a forró levesbe ejtjük őket.
Lassú tűzön készre főzzük.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, majd a leves forró levéből egy merőkanállal hozzáadunk, elkeverjük, ezután a leveshez adjuk. Így elkerülhetjük, hogy a tejföl kicsapódjon a levesben. A tűzhelyet lekapcsoljuk, és a finom levest friss kenyérrel tálaljuk.