Házi zsebes pita, ami jobb mint a bolti, és ugyanolyan kis zseb lesz benne sütés után, ami bármivel megtölthető. Készíthetünk belőle gyrost, de megtölthetjük párolt káposztával és sült kacsahússal is. Tényleg csak a fantáziánkra és az ízlésünkre van bízva, hogy mit öltünk bele.
Zsebes pita
Hozzávalók 6 főre:
(8-10 darabhoz)
40 dkg liszt + a nyújtáshoz
2 tk. só
1 ek. olaj
2 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
2 tk. cukor
Elkészítés:
A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és az élesztős keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva, a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8-10 egyforma részre vágjuk, és egyenként gombócokat formázunk belőlük. Letakarva újabb 10-15 percig pihentetjük őket. Kissé lisztezett deszkán egyesével kör alakúra nyújtjuk a gombócokat. kb. 1cm vastagok legyenek.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Sütés közben felpúposodik, és ahogy elkezd kicsi színt kapni már el is készült.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl.
A megsütött pitát, ízlés szerint fűszerezett sült hússal és zöldségekkel megtöltjük, majd öntettel meglocsolva kínáljuk.