Kisfiam első születésnapján tartott családi bulira készült erdei gyümölcsös csoki mousse torta aminek nagy sikere volt. Azóta már ismétlést is kértek 🙂 Kicsit időigényes a sok hűtés miatt, de megéri elkészíteni.
Erdei gyümölcsös csoki mousse torta
Hozzávalók (26cm-es tortaformához):
A dió grillázshoz:
10 dkg darált dió
5 dkg darabolt dió
3 ek. cukor
A tésztához:
2 tojás
12,5 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl narancslé vagy víz
15 dkg liszt
2 ek. kakaó
1/2 csomag sütőpor
Az étcsokoládés moussehoz:
15 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 tojássárgája
50 cl rum (v. 1 ek rumaroma)
1 ek. porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 g zselatin (por)
3,5 dl habtejszín (30%-os v. Hulala)
A gyümölcszseléhez:
20-25 dkg vegyes erdei gyümölcs (nálam málna és ribizli..stb) mirelit is jó
5 dkg porcukor
10 g zselatin (por)
A fehér csokoládés moussehoz:
15 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája
1 ek. porcukor
2 tk. vaníliaaroma
3,5 dl habtejszín (30 %-os v. Hulala)
5 g zselatin (por)
A csokoládé ganache-hoz:
20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
2 dl habtejszín
A díszítéshez:
5 dkg fehércsokoládé
grillázs
Elkészítés:
A diókat és a cukrot elkeverjük a cukorral, majd állandó kevergetés mellett aranybarnára karamellizáljuk. Kiöntjük egy sütőpapíros vagy egy enyhén olajozott hideg felületre és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt megdaráltjuk diódarálón. (én nagyobb darabokra felvágtam, majd a kávédarálóba tettem. Amit a tetején lévő díszítéshez tettem félre azt csak késsel aprítottam fel.)
A 2 tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és a vizet. (vagy a narancslét) A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a tojássárgás keverékhez adjuk. Végül lazán belekeverjük a 2 tojásfehérje felvert habját. Tortaformába simítjuk, majd tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt és vissza helyezzük a kapcsos tortaforma aljába.
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumaromát, majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját. Kézi habverővel keverjük bele a habot, így krémes marad, és nem lesz túl kemény.
A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.
A gyümölcszselé hozzávalóit egy kisebb lábosban keverjük el, majd főzzük 2-3 percig, hogy a gyümölcsök összeessenek, és a zselatin teljesen feloldódjon benne. (ha mirelit gyümölcsöt használunk, hagyjuk kiengedni mielőtt összekeverjük a cukorral és a zselatinnal) Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, majd óvatosan öntsük a csokoládékrém tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, kézi habverővel belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját.
A tortát kivesszük a hűtőből, és a megszilárdult gyümölcszselé rétegre simítjuk a fehércsoki mousse krémet, majd visszatesszük a hűtőbe 2 órára.
Már csak a csokoládé ganache a tetejére és a díszítés van hátra.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a szobahőmérsékletű tejszínt, és szép csomómentesre elkeverjük. A sűrű csokoládékrémet a torta tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével óvatosan elsimítjuk a tetején majd az oldalán.
A fehércsoki mousse készítésénél olvasszunk kb. 5dkg-al több csokit, és egy sütőpapírra egy kiskanál segítségével tegyünk belőle 2-3 cm-es csoki cseppeket vagy köröket, amire még olvadt állapotban szórjunk a darabos grillázsból. Így tegyük a hűtőbe megdermedni.
Helyezzük tortatálra, az oldalát díszítsük az apróra darált dió grillázzsal. A tetejére pedig ízlésesen helyezzük rá a grillázsos fehércsoki lapokat.
A tortát fogyasztás előtt hagyjuk 20-30 percig szobahőmérsékleten, így lágy és selymes lesz a krém.
Kicsit sokáig készül a sok hűtés miatt, de megéri elkészíteni. Ajánlom mindenkinek.