Egy igazán könnyű, nyári tortát készítettem a családi szülinapozásra. A nehéz vajas krémek helyett mi jobban szeretjük a tejszínes krémeket illetve a túrós vagy a joghurtos tortákat. Most citromos joghurttorta készült a szezonális nyári gyümölcsökkel. Nagyon finom lett, próbáljátok ki ha tehetitek.
Citromos joghurttorta nyári gyümölcsökkel
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):
A piskótához:
2 tojás
8 dkg porcukor
8 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1 dkg kakaópor
A joghurtos réteghez:
500 ml sűrű görög joghurt
3 kis dobozos citromos joghurt
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
20 dkg porcukor
200 ml tejszín
100 ml víz
12 g porzselatin
2 marék bogyós gyümölcs (nálam málna)
A tetejére:
őszibarack
áfonya
ribizli
Elkészítés:
Elkészítjük a piskótát.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához és óvatosan keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 10-12 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Amíg a tortalap sül/hűl, készítsük el a krémet.
A joghurtokat, a porcukrot, a citrom héját és levét tegyük egy tálba és keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a citromos krémhez és keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a krémbe szánt bogyós gyümölcsöt (jelen esetben málnát).
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk bele a krémbe.
A kihűlt piskótalapot helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd simítsuk rá a kész joghurtos krémet.
Tegyük a hűtőbe 3 órára vagy egy egész éjszakára.
Tálalás előtt áfonyával őszibarackkal és ribizlivel díszítsük. (vagy más tetszés szerinti gyümölccsel)
Megjegyzés:
A gyümölcs gyors bebarnulását megelőzhetjük azzal ha egy ecset segítségével kevés citromlével lekenjük a vágott felüket. Illetve ha nem fogyasztjuk el azonnal forróvízben feloldott zselatinnal szintén ecsettel kenjük végig a gyümölcsök tetejét.