Most az én kedvenc tortám következik ami a málnazselés csokimousse torta. Mindig tartok a fagyasztóban málnát, hogy az év bármely szakában el tudjam készíteni. Igazán nem nagy munka, csak a rétegek dermedése vesz igénybe több időt mintha csak egy sima tortát készítenénk.
Málnazselés csokimousse torta
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
8 dkg liszt
8 dkg cukor
1/2 sütőpor
1 dkg kakaó
2 db tojás
A málnás fehércsokis moussehoz:
15 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája
1 ek. porcukor
2 tk. vaníliaaroma
3,5 dl habtejszín (30 %-os v. Hulala)
5 g zselatin (por)
10 dkg málna (mirelit is jó)
A málnazseléhez:
20-25 dkg málna (mirelit is jó)
5 dkg porcukor
10 g zselatin (por)
A csokoládé moussehoz:
15 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 db tojássárgája
1 ek. porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 g zselatin (por)
3,5 dl habtejszín (30%-os v. Hulala)
A csokoládé ganachehoz:
10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
1 dl habtejszín
A díszítéshez:
2 dl tejszín
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához és óvatosan keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 15 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Amíg a tortalap sül/hűl, készítsük el a fehércsokis málnás réteget.
A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, kézi habverővel belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját. Végül forgassuk bele a málnaszemeket is.
A tortalapról húzzuk l a sütőpapírt, majd a kakaós lapot helyezzük vissza a kapcsos tortaformába.
A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.
A málnazselé hozzávalóit egy kisebb lábosban keverjük el, majd főzzük 2-3 percig, hogy a málna összeessen, és a zselatin teljesen feloldódjon benne. (ha mirelit málnát használunk, hagyjuk kiengedni mielőtt összekeverjük a cukorral és a zselatinnal) Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, majd óvatosan öntsük egy kis méretű 15-18 cm-es folpackkal kibélelt tortaformába és tegyük a fagyasztóba dermedni amíg elkészítjük az étcsokoládés mousse réteget.
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumaromát, majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját. Kézi habverővel keverjük bele a habot, így krémes marad, és nem lesz túl kemény.
A hűtőből kivett tortára helyezzük rá a megdermedt málnazselét, majd simítsuk rá az étcsokoládés mousse réteget. Tegyük a hűtőbe 2 órára, hogy szépen megdermedjen.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a tejszínt, és szép csomómentesre elkeverjük. A sűrű csokoládékrémet a torta tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével óvatosan elsimítjuk.
A díszítéshez a tejszínhabot a porcukorral kemény habbá verjük. A felébe beleforgatjuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládét. Egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük a kétféle habot egymás mellé, majd ízlésesen feldíszítjük vele a torta tetejét. Díszítésnek málnaszemeket, reszelt csokoládét is tehetünk a tetejére.
Szuper jó lett!!!
Kedves Gabriella!
Nagyon örülök a sikerednek 🙂
Nálunk is nagy kedvenc ez a torta.
Marcsi