Ribizlis kókuszos panna cotta-t készítettem desszertnek. A panna cotta nem véletlenül az egyik legnépszerűbb olasz desszert, hiszen egyszerre gyümölcsös és tejszínesen krémes. Én a tejszín mellett most kókusztejjel készítettem, érdemes kipróbálni ezt a verziót is. Nagyon finom lett.
Ribizlis, kókuszos panna cotta
Hozzávalók:
A panna cotta-hoz:
400 ml kókusztej
200 ml tejszín
2 tk. zselatin
2 lapos ek. eritrit (vagy cukor)
1 cs. vaníliás cukor
A ribizli zseléhez:
40+10 dkg ribizli (mirelit vagy friss)
2-3 ek. eritrit (vagy cukor)
1 cs. vaníliás cukor
1,5 tk. zselatin
Elkészítés:
A kókusztejet és a tejszínt egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk az eritritet (vagy cukrot), a vaníliás cukrot és felmelegítjük. Ha már langyos, hozzáadjuk a zselatint, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik benne. Felforralni nem szabad!
Ha a panna cotta langyosra hűlt, elosztjuk 4-5 pohár aljában, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
A 40 dkg ribizlit egy lábosba tesszük, majd hozzá adunk 2-3 ek. eritritet (vagy cukrot), a vaníliás cukrot, és kevergetve főzzük kb. 5 percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.
Az átpasszírozott ribizlis pépet tegyük vissza a tűzre, állandó keverés mellett szórjuk bele a 1,5 tk zselatint. Melegítsük, amíg a zselatin elolvad, majd hűtsük langyosra.
Keverjünk bele kb 10 dkg mirelit vagy friss ribizlit, majd kanalazzuk a megdermedt kókuszos panna cotta tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedésig.
Hidegen kínáljuk.