Habkönnyű tejszínes narancstorta készült egy születésnapra. A puha piskóta a könnyű krém és a kicsit savanykás narancs jól kiegészítik egymást.
Tejszínes narancstorta
Hozzávalók 8 főre (25x25cm-es formához):
A tortalaphoz:
4 tojás
10 evőkanál víz
30 dkg cukor
1 csomag sütőpor
25 dkg liszt
reszelt narancshéj
csipet só
A krémhez:
4 dl tejszín
2 narancs reszelt héja
pár csepp narancs aroma (elhagyható)
4 evőkanál porcukor
habfixáló
2 db narancs húsa
2-3 ek. narancslekvár (vagy sárgabarack)
A díszítéshez:
2 db narancs
2 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
habfixáló
pirított szeletelt mandula
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük a reszelt narancshéjat, és a sütőporos lisztet.
A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt szögletes vagy kerek tortaformába simítjuk és 160-180 fokon tűpróbáig sütjük. (kb. 20-25 perc)
A formában hagyjuk kihűlni.
A tejszínt a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, és a narancs aromával félkeményre verjük, majd hozzáadjuk a habfixálót és közepesen kemény állagúra habosítjuk.
A tortalapot kettő (vagy három) lapba vágjuk. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, megszórjuk a kockákra vágott narancshússal és megkenjük a tejszínes krémmel. Befedjük a második lappal. Több lap esetén tovább rétegezzük. Végül kívül is bevonjuk a tortát krémmel.
Habbá vert tejszínnel, narancs szeletekkel és pirított mandulával díszítjük a torta tetejét és oldalát.
Fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.