Egy nagyon egyszerűen elkészíthető finom gesztenyetortát készítettem. Olyan finom lett, hogy biztosan gesztenye torta lesz az egyik karácsonyi desszertünk.
Lehetetlen elrontani, így kezdőknek is bátran ajánlom.
Gesztenye torta
Hozzávalók 24 cm-es formához:
A tortalaphoz:
15 dkg liszt
2 tojás
12,5 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl tej
10 dkg darált dió
2 ek. kakaó
1/2 cs. sütőpor
A gesztenyés krémhez:
50 dkg gesztenyemassza
1 cs. vanília ízű pudingpor
3 dl tej
3 ek. kristálycukor
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 ek. rum (vagy ízlés szerint rumaroma)
Díszítéshez:
2-3 dl habtejszín
2 ek. porcukor
gesztenye massza
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a tejet és az olajat is hozzádolgozzuk.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, kakaóporral, és a dióval, majd a tojásos keverékhez keverjük. Végül lazán beleforgatjuk a két tojás fehérje felvert habját.
Sütőpapírral bélelt 24cm-es tortaformába simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Míg a tortalap sül, elkészítjük a krémet.
A pudingport a tejben, három evőkanál cukorral sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni. (Célszerű a pudingot akár előre megfőzni, akár előző nap este, így lesz ideje teljesen kihűlni.)
A puha margarint a porcukorral habosra keverjük. A gesztenyemasszát kisebb adagokban a vajas keverékhez adjuk, és a kihűlt pudingot is több részletben a krémhez keverjük. A krémet rummal vagy rumaromával ízesítjük.
Az elkészült krémet a kihűlt tortalap tetejére simítjuk.
A tejszínt porcukorral és habfixálóval kemény habbá verjük, és habzsákba töltjük. A torta tetejét gesztenyemasszával és tejszínhab rózsákkal díszítjük.
Egy ünnepi ebéd tökéletes befejezése lehet ez a finom és egyszerűen elkészíthető gesztenye torta.