Igazán könnyű tortát készítettem. Alul vékony piskóta réteg, rajta egy joghurtos túrókrém, melyet ízlés szerinti erdei gyümölcsökkel és eperöntettel díszítettem.
Eper helyett málna vagy szeder öntetet is készíthetünk rá. Az öntetekhez nyugodtan használhatunk mirelit gyümölcsöt, de a díszítéshez mindenképpen jobb a friss gyümölcs.
Joghurtos túrókrém torta erdei gyümölcsökkel
Hozzávalók (26 cm-es formához):
A tortalaphoz:
2 db tojás
8 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor
1/2 cs. sütőpor
A túrókrémhez:
25-30 dkg natúr krémtúró (pl: Aldi)
3,5 dl görög joghurt
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1/2 db citrom leve
1 db citrom reszelt héja
2,5 dl hulala vagy meggle tejszín (vagy habtejszín)
12 g zselatin (pl: Horváth Rozi)
1 dl víz
Az eper öntethez:
10 dkg eper
2 ek. cukor
1 ek. víz
A díszítéshez:
2 dl tejszín
eper
áfonya
málna
szeder
…stb
Elkészítés:
Első lépésként két lapot sütünk a piskótából az alábbiak szerint.
Egy tálba teszünk 2 egész tojást, 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot és habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a fél csomag sütőporral elkevert 10 dkg lisztet és elkeverjük. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.
Készítsük el a krémet.
A krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a joghurtot tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze.
A vizet forrósítsuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
A kihűlt tortalapról húzzuk le a sütőpapírt majd tegyük vissza a kapcsos tortaforma aljába. Simítsuk rá a túrókrémet majd tegyük a hűtőbe egy egész éjszakára.
A díszítéshez készítsük el az eper öntetet.
Az apróra vágott epret a cukorral és a vízzel egy lábosba tesszük. Alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve melegítjük. Amikor olyan az állaga mint a lekvárnak egy botmixerrel pürésítjük. Szükség szerint 1-2 teáskanál vízzel hígítunk rajta, és ha zavarnak a magok egy szűrőn át is passzírozhatjuk. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
A megdermedt tortát egy éles késsel óvatosan körbevágjuk a forma mellett, majd levesszük róla a tortagyűrűt.
A torta tetejét habbá vert tejszínnel, ízlés szerint eper, áfonya, szeder, málna szemekkel és az epres öntettel díszítjük.
Akár azonnal is fogyaszthatjuk vagy tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Kedves Marcsi! Lenne egy kérdésem ezzel a túrótortával kapcsolatban. Azt írod, hogy “két lapot sütünk a piskótából”. Később azonban már nincs szó a második lapról. Azzal mi lett? Szeretném majd a férjem születésnapjára megsütni ezt a tortát, azért kérdezem.
Köszönöm előre is válaszod:
Detti