Vékony piskóta, rajta könnyű, tejszínes gyümölcsös krém. A tejszínkrémes gyümölcstorta, könnyed desszert a nyári hőségben.
Tejszínkrémes gyümölcstorta
Hozzávalók (26 cm-es formához):
A tortalaphoz:
2 tojás
5 ek. víz
15 dkg cukor
12,5 dkg búza finomliszt
1/2 csomag sütőpor
A krémhez:
5 dl hulala
2 kis dobozos natúr joghurt
1 citrom reszelt héja
6 ek. porcukor
1 evőkanál porzselatin
1-2 maréknyi ízlés szerinti gyümölcs (én epret tettem most bele)
2 ek. ízlés szerinti lekvár
Díszítéshez:
gyümölcsök
tortazselatin (elhagyható)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük.
Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 160-180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kivesszük a formából, az aljáról leszedjük a sütőpapírt, majd a tortalapot visszatesszük a forma aljába.
Az 5 dl tejszínt (hulala) 3 evőkanál porcukorral félkeményre verjük.
A zselatint kevés forróvízben feloldjuk, és a joghurthoz keverjük, hozzáadunk 3 evőkanál porcukrot, a reszelt citromhéjat és a gyümölcs darabokat. A tejszínt óvatosan a joghurtos keverékbe forgatjuk.
Hogy a tortalap ne szívja fel, a krémet lekvárral megkenjük. A krémet a tortaformában lévő piskótára öntjük, a tetejét elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni2-3 órára vagy egy egész éjszakára.
Ha eléggé megdermedt, gyümölcsökkel díszítjük, majd tortazselével vékonyan bevonjuk a gyümölcsök tetejét.
Megjegyzés:
Elkészíthetjük őszibarackkal, málnával, szederrel, áfonyával…bármilyen variációban.