Igazi főzött, tejszínnel lazított vaníliás krémmel töltött tortát készítettem. A krém kicsit lágy lett, de mi így is szerettük.
Vaníliakrémes torta
Hozzávalók 8 főre:
A tortalaphoz:
4 tojás
10 ek. víz
30 dkg cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
A krémhez:
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
3 dl tej
10 g zselatin
kevés víz (kb. 0,5 dl)
1/2 rúd vanília
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tejszín
A díszítéshez:
gyümölcsök
szeletelt mandula
Elkészítés:
A tojások sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük a sütőporos lisztet.
A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot, majd sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (kb. 20 perc)
A formában hagyjuk kihűlni.
A tejet a felhasított vaníliával felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni és leszűrjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt vaníliás tejet. Vízfürdőben, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. A zselatint forróvízben feloldjuk, majd a krémhez adjuk és alaposan elkeverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt krémhez adjuk.
A piskótát két vagy három lapba vágjuk, majd arányosan elosztva megkenjük őket a krémmel.
Jusson az oldalára és a tetejére is.
Gyümölcsökkel, mandulaforgáccsal díszítjük.