Gyors vacsora, aminek kolbász rajongó családom nagyon örült. A lángostészta egyszerűen elkészíthető, és ízlés szerinti töltelékkel megtölthető. (Máris egy újabb verzión jár az agyam… ) Nálunk a kolbásszal töltött lángos most a favorit, hiszen a kisfiam kedvence a kolbász akár magában kenyér nélkül is.
Kolbásszal töltött lángos
Hozzávalók 4 főre:
A lángoshoz:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
2 tk. só
2 ek. olaj
A töltelékbe:
1/2 szál házi parasztkolbász
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
tejföl
Elkészítés:
A lángoshoz langyosra melegítjük a tejet, belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Meleg helyen felfuttatjuk. Az élesztős tejet a sóval kevert liszthez adjuk, majd kidagasztjuk. Lekenjük olajjal, majd lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a kolbászt vékonyan felkarikázzuk.
A lángos tésztájából olajos kézzel kisebb darabokat szakítunk. A kezünkkel egy kiolajozott tányéron vékonyra ellapogatjuk. A kerek lángos egyik felére kolbász karikákat teszünk, majd félbehajtjuk a lángost és a szélén alaposan összenyomkodjuk. Ha jól dolgoztunk akkor egy félkört kapunk de készíthetünk hosszú, hasáb alakú töltött lángosokat is.
Felhevített serpenyőben, bő olajban mindkét oldalán 1-2 percig sütve arany színűre sütjük.
A kisült kolbásszal töltött lángosokat fokhagymás kencével és tejföllel kínáljuk.